Ο Άγιος Γεώργιος στα Γυαλιάδικα της Σμύρνης

 

γράφει ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου

 

Ο Άγιος Γεώργιος στα Γυαλιάδικα της Σμύρνης. Τον έλεγαν και Εξωκαστρίτη, γιατί ήταν έξω από τα τείχη του Κρομμυδόκαστρου, του φρουρίου που τα παλιά χρόνια φύλαγε το μεσαιωνικό λιμάνι. Πρόκειται για έναν από τους ιστορικότερους ναούς της πόλης. Κατεστραμμένος και ξαναχτισμένος πολλές φορές, στην τελευταία του μορφή ήταν κτίσμα του 1792, ανακαινισμένο το 1852 από τον φημισμένο Τηνιακό τεχνίτη Ευστράτιο Καλονάρη.

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον ιστότοπο του Levantine Heritage Foundation 



Φωτογραφία του Αγίου Γεωργίου τραβηγμένη από το καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής (1890).



Σε πρώτο πλάνο είναι η στέγη της Ευαγγελικής Σχολής και του Μουσείου. Στο βάθος ψηλά αριστερά το φρούριο του Πάγου.

Το τέμπλο της εκκλησίας, μαζί με το δεσποτικό και τον άμβωνα ήταν μαρμάρινα. Το προηγούμενο, το ξυλόγλυπτο, ο Γ. Λαμπάκης αναφέρει ότι παραχωρήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα των Μοσχονησίων. Τα μαρμάρινα έργα ήταν φιλοτεχνημένα από τον Ιωάννη Χαλεπά (πατέρα του Γιαννούλη). Εντυπωσιακοί ήταν οι δύο κύκνοι που κοσμούσαν στις πλευρές του τον δεσποτικό θρόνο και φαίνονται στη φωτογραφία, αντί των λεόντων που συνηθιζόταν ως τότε.



 



Η μπαρόκ ανατολική αυλόπορτα της εκκλησίας, στο τέρμα της οδού Ντιλμπέρ. Κάθετα προς αυτήν διερχόταν η οδός Αγ. Γεωργίου, όπου προς τα δεξιά, πολύ κοντά, βρισκόταν η οικία της οικογένειας του Αδαμαντίου Κοραή.

 


 

Αεροφωτογραφία της Σμύρνης κατά την περίοδο της ελληνικής κατοχής και διοίκησης (1919-22).

Ο μακρύς φιδωτός δρόμος είναι η Ευρωπαϊκή Οδός και προς νότο η συνέχειά της, η οδός Γυαλιάδικων που τερματίζει στο Μεγάλο Μπεζεστένι. Αριστερά, ο Φραγκομαχαλάς με τα χαρακτηριστικά μακρόστενα κτήρια, τους βερχανέδες.