Κ Ε Μ Μ Ε


 
                                                         
 
 
 
    Κέντρο Έρευνας και Μελέτης

  της Μικρασιατικής Ερυθραίας

 Το Κ.E.M.M.Ε βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς και στεγάζεται στη ”Βίλα Κώστα” επί της οδού Λουκή Ακρίτα 4, στη Νέα Ερυθραία.

 

Σκοπός του είναι η περισυλλογή, διάσωση, διατήρηση, μετάδοση και προβολή των στοιχείων της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων της καθ' ημάς λεγομένης Ανατολής και ειδικότερα της Ερυθραίας Χερσονήσου, που κατοικούν σήμερα σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας ή του κόσμου.
Μπορεί να συνεργάζεται με τα δευτεροβάθμια όργανα των προσφύγων και τα προσφυγικά σωματεία της επικράτειας και της αλλοδαπής και να υποστηρίζει τα κάθε φύσεως δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις προς επίλυση προβλημάτων που ακόμη εκκρεμούν ή είναι δυνατόν να αναφυούν εις το μέλλον. Ασχολείται με τη συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και αξιοποίηση του ιστορικού αρχειακού υλικού που αφορά στη Νέα Ερυθραία, έδρα του Κέντρου, η οποία είναι πόλη προσφυγικής προέλευσης.
Στο Κ.Ε.Μ.Μ.Ε πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες.
Εκδηλώσεις μικρασιατικής μνήμης, που γίνονται κάθε Σεπτέμβριο με τον τίτλο "Αλλοτινές πατρίδες"
Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει επιστημονικό συμπόσιο με μικρασιατικά θέματα.
Διαθέτει χορευτικό τμήμα παραδοσιακών μικρασιατικών χορών και χορωδία μικρασιατικής μουσικής υπό τη διεύθυνση του κ. Θ. Κοντάρα.      

Πραγματοποιούνται διαλέξεις με μικρασιατικά, ή ευρύτερα θέματα, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής και κάθε είδους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.  

Λειτουργεί τμήμα κεραμικής (υπεύθυνη κα Μαρία Ρήγα), τμήμα κατασκευής κοσμημάτων (υπεύθυνη κα Ευγενία Χριστοβούλου), καθώς και τμήμα τεχνικής μακραμέ (υπεύθυνη κα Γεωργία Καστρινάκη). Τέλος, λειτουργεί τμήμα αγιογραφίας υπό την κ. Μαρία Καρδαρά.

 


 

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ  της Επιτροπής του ΚΕΜΜΕ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΜΠΙΑΣ ( ΠΡΟΕΔΡΟΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΞΥΠΟΛΥΤΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
ΣΑΝΤΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ - ΝΤΕΛ ΤΟΡΟ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΟΥΤΣΗ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΝΤΟΥΚΑΣ
ΦΛΩΡΑ ΜΥΡΣΑΛΙΩΤΟΥ


ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

ΣΟΦΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΣ
ΕΛΕΝΑ ΖΑΜΠΑΚΑ
ΜΑΡΙΑ ΖΑΜΠΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ
ΙΡΙΔΑ ΤΖΑΧΙΛΗ
ΑΝΑΤΟΛΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΟΥ



 
 

⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹

ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ 24 Αυγούστου 1921

saggarios2

⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹ 

Περίπατος Μνήμης 


  ⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹

  ΣΜΥΡΝΗ 1922: Το άγνωστο φιλμ της καταστροφής και της σφαγής 

  Το κινηματογραφικό φιλμ 35 χιλιοστών ήταν κρυμμένο μέχρι το 2008 σ΄ ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης. Ο Ρόμπερτ Νταβιντιάν το ανακάλυψε. Ήταν κινηματογραφικό υλικό που ο παππούς του είχε τραβήξει στη Σμύρνη το 1922. Ο παππούς του γεννημένος το 1895, είχε φοιτήσει στο Αμερικάνικο Κολέγιο στην Κόνια της Τουρκίας και αργότερα ήταν ο σκηνοθέτης του φιλμ, που γυρίστηκε στη Σμύρνη αμέσως μετά την καταστροφή .  
«Η Μεγάλη Φωτιά της Σμύρνης είναι το όνομα που συνήθως δίνεται στη φωτιά που κατέστρεψε τη Σμύρνη από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1922. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαψαν την πόλη και σκότωσαν τους Έλληνες και τους Αρμένιους κατοίκους .Η  35 χιλιοστών ταινία ήταν κρυμμένη στο διαμέρισμα της γιαγιάς μου στη Νέα Υόρκη για 60 χρόνια. Ήμουν τυχερός να  μεταφέρω το υλικό σε ψηφιακή, πριν καταστραφεί”,γράφει ο Ρόμπερτ Νταβιντιάν.



⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹⇹

Το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) και οι Εκδόσεις Μπαλτά παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο του Θοδωρή Κοντάρα «Οι τελευταίες στιγμές των ελληνικών Βουρλών. Το γράμμα του Ιωάννη Παγώνη, δημοτικού ιατρού των Βουρλών». 



Τα γεγονότα της καταστροφής των Βουρλών από τους Τούρκους τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 1922 περιγράφονται στο γράμμα του γιατρού Ιωάννη Παγώνη από πρώτο χέρι, από έναν αυτόπτη μάρτυρα και μάλιστα σπουδαίο παράγοντα της βουρλιώτικης κοινωνίας, με παραστατικότητα, ζωντάνια και κάθε συγκλονιστική λεπτομέρεια, δηλαδή με τρόπο που καθηλώνει, συγκλονίζει και συγκινεί βαθειά τον αναγνώστη. Ο δημοτικός γιατρός των Βουρλών είδε κι έπαθε πολλά εκείνες τις φριχτές μέρες της εισόδου των Τούρκων στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, που σημάδεψαν την ψυχή του ως το τέλος του βίου. Με ωμό ρεαλισμό και συγκινητικές σκέψεις ο Ιω. Παγώνης ζωντανεύει συναρπαστικά την ύστατη ώρα, τα κακά στερνά και το ψυχορράγημα της ξακουστής ερυθραιώτικης πολιτείας. Κι ο αναγνώστης μένει βουβός μπροστά στο φανατισμό, τη σκληρότητα, τον όλεθρο, μα κυρίως μπροστά στη μεθοδικότητα και στην άριστη οργάνωση του μηχανισμού της καταστροφής… Γι’ αυτό το λόγο, το δραματικό περιεχόμενο της επιστολής αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο, ένα σπουδαιότατο στοιχείο της ιστορικής γνώσης για την τραγική τύχη του Βουρλά. 
Ιδιαίτερα εντυπωσιάζουν η ψυχραιμία, το ισχυρότατο θάρρος, η διπλωματικότητα και η καταπλητική ευστροφία του Ιω. Παγώνη, χαρίσματα, με τα οποία κατόρθωσε ν’ αντιμετωπίσει τις κρισιμότερες ώρες της ζωής του, καθώς έφτασε κυριολεκτικά «στου Χάρου τα δόντια» και βγήκε νικητής.





«Η πρόβα» Βίντεο που παρουσιάζει μια συνηθισμένη πρόβα της παρέας των γυναικών της Νέας Ερυθραίας, οι οποίες τραγουδούν ερυθραιώτικα και μικρασιάτικα δημοτικά τραγούδια (και όχι μόνο). Η πρόβα λαμβάνει χώρα κάποια καλοκαιριανή Δευτέρα στη Βίλλα Κώστα της Ν. Ερυθραίας, όπου εδρεύει το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ). Παράλληλα, οι γυναίκες εκμυστηρεύονται με αυθορμητισμό στην κάμερα όσα νιώθουν για τον Χορευτικό Όμιλο Νέας Ερυθραίας κι όσα έχουν αποκομίσει εδώ και 27 χρόνια από τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν την ομάδα, αλλά και από το ίδιο το τραγούδι. Μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για έναν σημαντικό τομέα του πνευματικού μας πολιτισμού που μας συνδέει άμεσα, σαν μυστικός ομφάλιος λώρος, με τις πέραν του Αιγαίου αλλοτινές μας πατρίδες.